HOME
06.03.2015 - 15.03.2015
DE SLANG, gelegen aan Spuistraat in Amsterdam, is gekraakt sinds 1982. Het is een icoon van het vrije Amsterdam. Vlak voor de laatste vergaderingen met de gemeenteraad over de toekomst van het pand wordt de stelling uitgenodigd.
De stelling biedt een associatief maar ook een praktisch informatief kader om de ruimte en het plan proces te begrijpen. Het verhaal van het slangenpand bevat alle elementen van de stadsontwikkeling van de laatste decennia.
De stelling in DE SLANG is publiek toegankelijk en biedt achtergrond informatie om de rol en het belang van kraken voor Amsterdam beter te begrijpen.
De vele internationale bezoekers zijn verrast over het verdwijnen van wat zij juist in Amsterdam waarderen. “More hotels, more shops, why? Where should Amsterdam go? Vat een Japanse toeriste het kernachtig samen.
Het slangenpand is als kraakpand een icoon vanuit de woelige jaren 80 en 90 toen kraken een serieuze kracht was in de stadsontwikkeling. Zelfwerkzaamheid en het kraken als politieke actie zijn essentieel als kritiek op speculatie- en gentrificatie processen.
Een praktijk waardoor er uiteindelijk geen betaalbare woon en werkruimte meer over is in het centrum.

Ook deze legendarische plek moet gaan wijken voor het kapitaal. Met de Stelling geven we voor het laatst een inkijk met speciaal beeldmateriaal en achtergrond. We maken een relatie tussen andere plekken in de stad en het proces van gentrificatie. Dit wordt getoond en in verband gebracht met hoe de stad vormgegeven wordt. Bestuurlijk planmatige- en persoonlijke achtergronden vormen een verhaal.

de stelling bezoekt DE SLANG
vr 6 - zo 15 maart
het vervolg: DE SLANG ontruimd
de stelling/FRAMED#4
IMAGES 
stelling/FRAMED #5 
IMAGES 
stelling/FRAMED #5 
IMAGES 
stelling/FRAMED #5 
IMAGES 
stelling/FRAMED #5 
IMAGES 
stelling/FRAMED #5 
IMAGES 
stelling/FRAMED #5 
Woonkamer Kalenderpanden 2000
foto door hans
Ontruiming Kalenderpanden 31-10-2000
foto door hans
Vondelpark 1968
Ontruiming occupy Beursplein 8-12-2011
foto door hans
protest tegen woning corporatie de KEY 2014
1969
bezwaar tegen slaapverbod Vondelpark
protest tegen ontruiming slangenpand
protestsite tegen woning corporatie de KEY
detail de stelling # de slang