HOME
de stelling/FRAMED#2
werkproces
Schepen bouwen = samenwerken
Vanaf het moment dat de scheepswerf functioneert is het maakproces een collectieve inspanning. Hoewel ieder verantwoordelijk is voor zijn eigen kleine bijdrage is het onmogelijk tot een resultaat te komen wanneer men niet samen werkt.
Dit samen werken betreft ook het aanwezig zijn van allerlei rangen en standen. Van de 'hoeden', leidinggevenden en hogeropgeleiden tot de 'petten' arbeiders.
Ook politiek is er een brede vertegenwoordiging: communisten naast katholieken. Hetgeen leidde tot de verhitte zaterdagochtend disputen. Men werkte ook op zaterdag.
feniks, ROBODOCK festival NDSM 2012
scheppen = individueel?
Wanneer de broedplaats door SKN wordt opgezet zijn samenwerken en zelf-organisatie cruciale begrippen. Hoewel wordt uitgegaan van individuele excellentie is juist de synergie en collaboratie tussen de verschillende mensen groepenen disciplines essentieel. Het creeƫren van een gezamenijke creatieve environment is een hoofddoel.
ROBODOCK = technisch gesammtkunstwerk
Vanaf het begin van de broedplaats heeft Robock een plek op het terrein. Hier worden de spectaculaire tecno art festivals voorbereid. Vrijwilligers uit vele landen komen bij elkaar om samen de door Maik ter Veer geschetste dromen vorm te geven en uit te voeren.
In 2009 wordt de herontwikkeling van de werf belangrijker. De loods waar Robodock werkt wordt gesloopt. Na een jaar tijdelijke huisvesting is het voorbij. In 2010 vindt het laatste festival op de werf plaats.
stedelijke ontwikkeling = ?
De herontwikkeling van de werf is een klassiek top down proces waarbij overheid en ontwikkelaar plannen maken en uitvoeren. Hoewel er een hele reeks werkgroepen en commissie in het leven worden geroepenis de invloed daarvan marginaal. Hiermee lijkt een einde te komen aan het collectieve werk proces.
casus: ROBODOCK, tech based gesammtkunstwerk
links
great festival pics
ROBODOCK.org
ROBODOCK video
werkproces